woensdag 23 april 2014

Eerste zilveren munten; of toch niet?

Deze week heb ik aangegeven te willen starten met het aankopen van goud en zilver. Ik heb nog niet nagekeken hoeveel geld ik hiervoor jaarlijks beschikbaar heb. Ook ben ik nog niet toegekomen aan een investeringsplan. Toch heb ik al wel een bijzondere eerste aankoop gedaan. Alhoewel het een beleggingsmunt is, heeft het ook verzamelaarswaarde.

Bij mijn zoektocht naar informatie over investeren in goud en zilver werd mijn oog automatisch getrokken naar een vergulde zilveren munt, omdat ik mij altijd aangetrokken heb gevoeld tot de Chinese astrologie. Het gaat om één troy ounce vergulde zilveren Lunar II, waarvan ik twee exemplaren heb gekocht.
Het ontwerp van de Lunar II munt (Lunar I serie werd geslagen van 1996 tot en met 2008) is gebaseerd op de Chinese jaartelling en toont The Year of the Dragon (2012). De munt is gegoten in één troy ounce puur zilver met een zuiverheid van 99,9%. Deze zilveren munt van The Perth Mint Australia heeft de opdruk van een Chinese draak met vier poten en een drakenparel. De draak is het Chinese symbool van voorspoed en wijsheid en is verguld in 24 karaats goud. Er zijn niet meer dan 50.000 exemplaren van deze munt geslagen, dus gaat het om een gelimiteerde opgave.

Ik vind het echt een prachtexemplaar en ben er heel blij mee. Totdat ik op Marktplaats terechtkwam en zag dat deze voor een lagere prijs werd aangeboden. Eigenlijk koop ik dit soort zaken liever niet op Marktplaats. Toch heb ik de leverancier een bericht gestuurd. Inmiddels heb ik hun reactie ontvangen. Natuurlijk geven zij aan niet te kunnen concurreren met de tweedehandsmarkt en begrijpen het volledig als ik wil afzien van de order.  

Zo ziet u maar... Ook met goud en zilver moet ik prijzen vergelijken, anders ben ik een dief van mijn eigen portemonnee. Geld kan ik namelijk maar eenmaal uitgeven. Ik heb besloten ervan af te zien. De voornaamste reden is eigenlijk, omdat ik eerst (ja, daar ben ik weer met) een investeringsplan moet opstellen, voordat ik tot aankoop overga.

7 opmerkingen:

 1. Ben ik toch nieuwsgierig waarom je voor zilver kiest, en niet voor goud. Ook al is de BTW op munten aanzienlijk lager dan op baren je moet toch extra winst maken om dat eruit te halen. En zoals je zelf hebt ondervonden zijn munten een stuk minder waardevast. Met het verschil tussen een echte handelaar en in dit geval marktplaats.

  In mijn beleving is goud dan toch een stuk zekerder, in ieder geval qua aanschaf. En wat de goudkoers doet.. Ja dat weet natuurlijk niemand. Ik ben gewoon even nieuwsgierig omdat ik ook in tweestrijd sta om in plaats van een reguliere spaarrekening nu goud te kopen. Alleen ik ben altijd een beetje terughoudend met risico's haha. Maar de langdurige lage spaarrentes zorgen er voor dat ook ik naar andere opties ga kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een impuls aankoop, waar ik al snel spijt van had. Gelukkig kon ik dit nog terugdraaien.

   Na lang wikken en wegen heb ik besloten om zowel zilver als goud te kopen om mijn vermogen te spreiden. De prijzen van elk bewegen onafhankelijk van elkaar. The World Gold Council verwacht dat de vraag naar goud in China de komende vier jaar met 25% gaat stijgen, wat een positieve invloed zal hebben op de prijs ervan. Verder is zilver ook een industrieel product, waarnaar ook steeds meer vraag naar zal zijn wanneer de economie weer aantrekt.

   Momenteel zijn zowel zilver als goud mooi geprijsd, dus een mooi instapmoment voor een beginner.

   Bij zilver gaat wel mijn voorkeur uit naar munten of zilveren muntbaren (in plaats van zilverbaren) vanwege de btw. Bij goud koop ik liever goudbaren, maar wel met een gewicht lager 50 gram gezien onze beperkte financiële middelen. Daarnaast ben ik met kleinere gewichten flexibeler in hoeveel ik weer wil verkopen. Een goudbaar van 50 gram kan ik namelijk moeilijk splitsen wanneer ik eigenlijk maar 25 gram zou willen verkopen.

   Het is nu inderdaad niet de tijd om uw geld op een spaarrekening te plaatsen. Misschien is de situatie over vijf jaar zodanig veranderd dat u uw goud (met winst) hebt verkocht en al uw geld weer op een spaarrekening hebt staan. Go with the flow zou ik zo zeggen...

   Verwijderen
 2. Dank je voor je reactie, en ook meteen als reactie op je nieuwe blog denk ik dat je inderdaad een mooie afweging in je investeringen. Zo ben ik voor mezelf nu ook nog altijd bezig. En als eind september mijn geld vrij komt uit een deposito van wel 2,25 hele procenten hoop ik ook mijn plan en verdeling klaar te hebben! En tot die tijd blijft het leuk om je blog te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien leuk om ook eens te overwegen om zeldzame Nederlandse munten aan te schaffen. Je betaald zeer zeker ook voor de numismatische waarde maar het is wat mij betreft ook zeker zo leuk om een stukje Nederlandse geschiedenis in handen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bas, heb je wellicht tips welke sites ik het beste kan bezoeken voor numismatische munten? Ik overweeg namelijk in de komende jaren bijzondere munten te verzamelen als nalatenschap voor de kids.

   Verwijderen
 4. Ik heb me een heel klein beetje verdiept in zeldzame munten. Het is fascinerende materie, maar er gaat wel veel tijd in zitten, want ik heb er veel te weinig verstand van. Daarom houden wij ons aan de wereldwijd verhandelbare munten.

  BeantwoordenVerwijderen