maandag 21 april 2014

Investeren in goud en zilver

In mijn zoektocht naar andere manieren om ons geld te investeren kwam ik een hele interessante mogelijkheid tegen: goud en zilver. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn, die een kluis vol papiergeld hebben liggen. Het nadeel van papiergeld is echter de geldontwaarding. Geld wordt in de loop van de tijd minder waard. Goud en zilver daarentegen blijven hun waarde behouden en gezien de huidige koersen voor goud en zilver is het heel interessant om nu hiermee te starten.

Het is mogelijk om in goud en zilver te handelen op de beurs. Toch spreekt het mij meer aan om goud en zilver daadwerkelijk fysiek in bezit te hebben, dan op de beurs erin te handelen. Het grootste voordeel is dat het een relatief veilige investering is, omdat het waardevast is, de inflatie compenseert en weinig risico kent. Bovendien kan iedereen investeren in goud en zilver. Er zijn geen duizenden euro's nodig. Eén zilveren munt (troy ounce Maple Leaf) kost namelijk iets meer dan  17,-.

Als wij goud en zilver in eigen handen hebben, zijn wij niet afhankelijk van beherende instanties, die failliet zouden kunnen gaan. Goud is trouwens vrijgesteld van btw en bij zilver geldt een lager btw over zilveren beleggingsmunten (over zilverbaren geldt altijd het volledige btw-tarief). Eén van de nadelen van goud en zilver fysiek in bezit hebben, is dat wij ons zorgen moeten maken over hoe veilig wij het kunnen opbergen. Tot slot kan ook de prijs van goud en zilver wel degelijk dalen.

Mijn interesse werd pas echt gewekt toen ik de ontwikkeling van de goud- en zilverprijs in de afgelopen jaren zag.


In 2013 werd er gesproken over een goudbubbel. Door de toegenomen vraag in goud en zilver waren de prijzen harder gestegen dan de daadwerkelijk waarde ervan. Het risico van een toekomstige correctie werd dan ook hoog geacht. In de tabel is te zien dat de huidige goud- en zilverprijzen vergeleken met vorige jaren enorm gedaald zijn. Zou dit de correctie zijn waarover men het had? Het is nu in ieder geval wel een gunstig moment om hiermee te beginnen. 

Ik zie investeren in goud en zilver als een lange termijn investering. Dit betekent dat ik op de korte termijn zeker niet overga tot verkoop. Aangezien het heel snel kan gaan met de prijs van goud en zilver, is het belangrijk om heel rap aan een voorraad te werken. Ik zal ons financieel plan en financiële allocatie weer onder de loep moeten nemen om te kijken hoeveel geld ik beschikbaar heb voor dit doel. In ieder geval kijk ik ernaar uit om ons vermogen op deze manier te zien groeien.

Hebt u ervaring in investeren in goud en zilver en hebt u wellicht goede tips?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten