woensdag 30 april 2014

Omarm beperkingen en neem kleine stappen

Onlangs heb ik het boek Rework - Minder is meer gelezen van Jason Fried en David Heinemeier Hansson. Alhoewel dit boek gaat over hun bedrijfsfilosofie om een bedrijf en de bedrijfsvoering vooral simpel, transparant en eerlijk te houden, zijn enkele van hun opvattingen mij bijgebleven. Deze zijn namelijk ook heel goed toe te passen in ons privé leven. Zo is "Ik heb niet genoeg tijd / geld / ervaring / kennis...," een veelgehoorde excuus van veel mensen. De schrijvers geven echter aan dat dit helemaal niet slecht hoeft te zijn. 

Fried en Heinemeier Hansson vinden in ieder geval dat men moet stoppen met zeuren. Minder is goed. Minder is meer, zoals de subtitel al aangeeft. U zou uw beperkingen moeten zien als voordelen in vermomming. Beperkte middelen dwingen u namelijk om het beste te maken van wat u hebt. U hebt dan geen ruimte meer voor verspilling en is het daarom noodzakelijk om creatief te denken en de zaken creatief aan te pakken. Dit is een hele andere mindset, dan veel mensen gewend zijn. Zij blijven hangen in hun denkbeeld dat er niet genoeg is en nemen geen enkele actie om daarin verbetering aan te brengen.

Daarnaast geven zij aan dat het beter is als u zich kleine doelen stelt, kleine keuzes maakt of kleine besluiten neemt, die nu al voor u werken. Hoe groter deze zijn, hoe moeilijker het is deze te realiseren. Elk kleine besluit, keuze of doel, stelt u in staat om uzelf of uw situatie te veranderen. Dit betekent niet dat u geen grote plannen kunt hebben. Door de stappen klein te houden blijft u echter gemotiveerd en u kunt niet anders dan slagen in het halen van elk kleine doel, besluit of keuze en uiteindelijk uw grote plan. Mensen hebben de neiging zichzelf zulke grote doelen te stellen, dat het onvermijdelijk is, dat zij falen in het behalen van die doelen.

Als ik deze opvattingen doortrek naar ons financieel plan, dan ben ik blij verrast dat wij het eigenlijk al net zo aanpakken. Zelf trachten wij namelijk ons financieel doel te realiseren met het geld dat wij tot nu toe hebben gespaard en dat wij elke maand weten te sparen. Dat betekent dat wij kritisch moeten zijn waaraan wij ons geld uitgeven en creatief moeten nadenken over hoe wij ons vermogen willen laten groeien.

Verder werken wij met investeringsplannen, die elk een stap op zich zijn. Elke maand dat wij geld opzij zetten voor de verschillende doelen zien wij ons vermogen langzaam, maar gestaag groeien. Dit geeft een goed gevoel en stimuleert ons inderdaad om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Kunt u zich een beetje vinden in deze opvattingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten