vrijdag 18 april 2014

Schadevrije jaren in Roy-datasysteem

Onze autoverzekering heeft altijd op mijn naam gestaan, omdat ik meer schadevrije jaren heb dan mijn man en de premie lager is naarmate wij meer schadevrije jaren hebben. Ergens in de loop van de jaren zijn alle verzekeraars van een motorrijtuigenverzekering gaan werken met het Roy-datasysteem. Dit is een royementsverklaringen database, waarin de royementsgegevens met een royementsdatum vanaf 1 september 2007 zijn opgenomen. Dit wist ik niet totdat mijn nieuwe verzekeraar mij mededeelde dat ik volgens Roy-data minder schadevrije jaren had, dan ik voor mijn nieuwe verzekering had opgegeven. 

Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een brief heb ontvangen over Roy-data. Natuurlijk heb ik direct contact opgenomen met onze huidige verzekeraar, waar wij al heel lang onze allrisk en daarna WA autoverzekering hadden. Jammer genoeg kwamen zij niet eruit als goedkoopste bij een nieuwe allrisk autoverzekering, waardoor wij toch hebben besloten om over te stappen. Al snel ontving ik een reactie dat de nieuwe verzekeraar gelijk had. 

Zodra ik mijn rijbewijs had gehaald, heb ik een auto aangeschaft. In al die jaren heb ik nog nooit een schade gehad. Volgens mij klopte de berekening van de schadevrije jaren gewoonweg niet. Wederom heb ik met onze huidige verzekeraar contact opgenomen. Ik heb de situatie uitgelegd. Uiteindelijk hebben zij mijn oudste gegevens erbij gezocht en… ik bleek gelijk te hebben! 

Ze hebben mijn gegevens in Roy-data aangepast en de nieuwe verzekeraar heeft deze overgenomen bij de nieuwe verzekering. Bij mij hadden die twee jaar geen gevolgen voor de premie, omdat ik het maximum al had bereikt. Dit scheelde mij echter wel weer twee jaar op de bonus-malustrede. Bij een schade ga ik namelijk een aantal treden omlaag, wat wel weer belangrijk is voor de premie. 

Zo ziet u maar, dat het belangrijk is om dit soort zaken toch te controleren. Hebt u ook iets soortgelijks meegemaakt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten