vrijdag 25 april 2014

Update: Moeizame medewerking gezin

Af en toe word ik er mismoedig van. Bewust bezig zijn met geld, omdat uw financiële situatie u ertoe dwingt, is zeker niet leuk. Bij ons is consuminderen geen noodzaak, maar dat wil niet zeggen dat het er leuker op wordt. Als enige in het gezin bezig zijn hiermee voelt eenzaam en lijkt op trekken aan een dood paard. Het is niet dat ik hen dagelijks herinner aan hun verspillende gedrag. Toch is het vermoeiend om hen met regelmaat hierop te wijzen. Vandaag is de maat vol.

Het was een opeenstapeling van gebeurtenissen in de afgelopen tijd, die bij mij de emmer deed overlopen. Geld pinnen voor de één of andere onbestemde reden. Met regelmaat een half uur lang douchen. De auto elke week naar de wasstraat. Boodschappen doen en onderweg friet en ijs eten, terwijl ik thuis het avondeten had klaargemaakt. Twee keer in één week zalm voor het avondeten. Mijn man heeft deze maand een paar keer boodschappen gedaan met als gevolg dat wij al  100,- boven ons budget uitkomen, dus inmiddels  600,- eraan hebben uitgegeven! Dan vraag ik mij weer af, waarvoor ik het allemaal doe. 

Gelukkig heb ik zelf heel helder voor ogen waar ik over enkele jaren, financieel gezien, wil staan. Nu dacht ik dat mijn man dat ook belangrijk vond, want hij bewondert hoezeer ik ermee bezig ben. Ik hoop niet dat hij denkt wel de lusten, maar niet de lasten te hoeven delen. Zo werkt dat niet.

Het komt allemaal niet vanzelf. Aan elk doel in ons leven, of dat nu financieel is of een droom, moet in meer of mindere mate hard gewerkt worden. Anders bereiken wij in het leven niet datgene wat wij wensen. In dit geval betekent het dat wij met z'n allen bewust aan consuminderen moeten werken. Een kleine uitgave hier en een kleine uitgave daar hebben het gevolg dat wij, voordat wij het weten, meer geld kwijt zijn dan wenselijk is. Geld kunnen wij tenslotte maar één keer uitgeven. 

Tot slot wil bewuster omgaan met ons geld niet zeggen dat wij niet kunnen genieten van ons leven. Het is continue een balans vinden in de volgende keuzes: geven wij ons geld liever uit aan iets wat ons geld kost, maar wel de kwaliteit in ons leven verbetert of aan iets wat ons geld oplevert? 

Ik heb mijn ongenoegen geuit en ben benieuwd tot welke conclusie hij komt. Meer steun en medewerking van iedereen in mijn gezin zou mij heel welkom zijn.

Update 27-04-2014
Het hoeft allemaal niet precies op mijn manier te gebeuren. Als we met z'n allen bewust bezig zijn met consuminderen en niet op de automatische piloot geld uitgeven, kan het niet anders dan dat we al een heel eind komen. Gelukkig, mijn man heeft beterschap beloofd. Hij heeft zelfs toegezegd mij meer te willen helpen met het bewuster maken van de kinderen. Dit is echt een hele stap voorwaarts. 

1 opmerking:

  1. Beste Julie,

    Mooi verhaal, kunnen dames en heren een voorbeeld aan nemen, die zorgeloos geld uitgeven......

    Ook het sparen voor hypotheek vermindering in maandlasten, is iets waar door veel mensen eens over na gedacht moet worden.

    Leuk dat je energie steekt in het schrijven van dit alles.

    BeantwoordenVerwijderen