vrijdag 2 mei 2014

De kapper: geen constante ervaring

Het is een uitgave die ik niet graag doe. Ik stel het dan ook zo lang mogelijk uit, totdat het echt moet: een bezoek aan de kapper. Aangezien ik lang haar heb, ben ik aan wassen, knippen en föhnen minimaal € 25,- kwijt. Met kort haar door het leven gaan, is geen optie, want volgens de deskundigen (lees: kapper) staat dat mij totaal niet. Ondanks dat ik geen ingewikkelde eisen heb, slagen ze er toch niet in om mijn haar elke keer op dezelfde manier te knippen. Zoals Michael Gerber van De Ondernemersmythe het verwoordt: er wordt geen uniform voorspelbare dienst geleverd.

Voor mijn beroep is het belangrijk dat ik er representatief uitzie,  dus ik ontkom er niet aan om af en toe naar de kapper te gaan. Ik heb het geluk wat langer haar te hebben, waardoor ik eindeloos kan variëren in haarcoupes: los, een staart, geheel opsteken, half opsteken, een knotje, nonchalant, formeel. Zo slaag ik erin om een bezoek aan de kapper zo lang mogelijk uit te stellen, oftewel op kapperskosten te besparen. Ik heb echter de pech dat mijn haar begint uit te vallen wanneer deze te lang wordt. Dat is dus voor mij het teken om toch maar weer naar de kapper te gaan.

De Ondernemersmythe van Michael Gerber beschrijft hoe startende ondernemers een succes kunnen maken van hun bedrijf. Dit lukt blijkbaar niet elke ondernemer, want het is een mythe dat iemand, die goed is in zijn werk, automatisch een goede ondernemer is. Eén van de regels voor een succesvolle onderneming is dat de ervaring constant is, oftewel dat de ervaring uniform voorspelbaar is (uniform als er sprake is van meerdere ondernemingen). Wat de ondernemer doet, is namelijk veel minder belangrijk, dan dat hij het steeds weer opnieuw op dezelfde manier doet. Het is juist die consistentie, die ervoor zorgt dat klanten terugkomen.

Mijn kapper is zich totaal niet daarvan bewust. Mijn haar wordt wel goed geknipt, maar nooit op dezelfde manier. Elke keer dat ik er naartoe ga, is het een verrassing hoe het eruit zal zien. De ene keer valt het korter uit en de andere keer langer. De ene keer gebruiken ze de föhn en de andere keer de stijltang. De ene keer krijg ik iets te drinken aangeboden en de andere keer helemaal niets. De ene keer duurt het drie kwartier en een andere keer twee uur. 

Ik vind het steeds vervelender worden dat ik niet weet wat ik kan verwachten. Misschien moet ik niet zo'n controlfreak zijn en misschien ben ik saai, omdat ik mijn haar steeds op dezelfde manier geknipt wil hebben. Ik wil er echter zeker van zijn dat mijn haar goed zit. 

Ja, het is echt tijd om op zoek te gaan naar een andere kapper. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten