donderdag 8 mei 2014

Nauwelijks wind in zomermaanden

De Windcentrale heeft ons een nieuwsbrief gezonden. Hierin geven zij aan dat de windmolen in het eerste kwartaal van 2014 een uitstekende opbrengst had. Deze lag namelijk bijna 62% hoger. Hiermee is nu al bijna 40,5% van de verwachte jaaropbrengst bereikt. Tegelijkertijd probeert de Windcentrale de eigenaars van winddelen erop voor te bereiden dat de opbrengst in de komende maanden juist gaat tegenvallen.

Vergeleken met de resultaten in het eerste kwartaal vallen de resultaten in april al enorm tegen: deze lag namelijk 34% lager dan de verwachte maandopbrengst. Mei staat nu ook al op een achterstand van bijna 11%. Wellicht vond de Windcentrale het nodig om mensen toch te waarschuwen dat in de zomermaanden nauwelijks nog opbrengst te verwachten is.

Windmolens leveren blijkbaar al bijna geen stroom bij windkracht 3. Gedurende de zomermaanden wordt voor de windmolens in Culemborg niet meer dan windkracht 4 verwacht, terwijl voor een beetje stroom windkracht 4-5 vereist is. Voor onze windmolen wordt dan ook de meeste stroom opgewekt tijdens het eerste en vierde kwartaal van het jaar.

Wij hebben momenteel zeven winddelen van één en dezelfde windmolen. Dit betekent natuurlijk dat wij afhankelijk zijn van één molen in één gebied, wat niet gunstig is. Wij wilden echter per direct profiteren van het voordeel, vandaar dat wij meteen volledig zijn ingestapt. Na twee jaar zijn wij wel van plan om enkele van de winddelen te verkopen en weer bij een andere windmolen in te stappen. Zo voorkomen wij trouwens ook nog een deel van de onderhoudskosten van deze windmolen.

Het bericht van de Windcentrale kwam voor mij in ieder geval niet als een verrassing. Ik had zelf namelijk al wel bedacht dat de opbrengst minder zou zijn in de zomermaanden. Het is echter de vraag hoeveel minder en of in het laatste kwartaal van het jaar de achterstand wordt ingehaald.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een hekel aan de wind. Vooral op de fiets. Maar als je er energie mee kunt opwekken, dan is het eigenlijk zo gek nog niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, mensen kijken raar op als ik blij reageer wanneer het wat harder gaat waaien...

      Verwijderen