donderdag 1 mei 2014

Ontmaskerd - Peter van der Slikke

Elke (beginnende) belegger zou het boek Ontmaskerd - Hoe de financiële wereld écht werkt van Peter van der Slikke op zijn verplichte leeslijst moeten hebben staan. Mijn tegenzin over het uitbesteden van ons geld is na het lezen van dit boek alleen maar groter geworden. Daarom werk ik er hard aan om mijn financiële kennis bij te spijkeren en steeds verder uit te breiden, zodat ik het heft in eigen handen kan blijven houden. In dit boek kwamen ook een aantal zaken ter sprake, waarbij ik eerder niet stil heb gestaan.

U kent dat vast wel. Bij het lezen van een boek komt u wel eens opmerkingen tegen, die u verrassen doordat u er nooit bij stilgestaan hebt of het nooit zo hebt bekeken. Dat is één van de meest waardevolle zaken aan het lezen van een boek. Als het goed is, verrijkt een boek uw inzichten, los van of u het met de schrijver eens bent of niet. Daarom heb ik mezelf dan ook voorgenomen om elke maand wel een managementboek te lezen.

Zo heeft ook dit boek mij enkele inzichten gegeven, die ik graag met u wil delen.
 • Over de afgelopen vijftig jaar bedraagt de spaarrente gemiddeld 3,7% per jaar. Hiervan gaat de inflatie nog af van gemiddeld 2,7%. Als u eveneens boven het vrijgestelde spaarbedrag uitkomt, dan betaalt u nog eens 1,2% vermogensrendementsheffing. (Loont sparen dan überhaupt nog wel?)
 • Als u alleen spaargeld bezit, dan bent u blijkbaar ook een belegger. In de financiële wereld noemen zij u dan een belegger in liquiditeiten.
 • Bij obligaties geldt dat als de rente stijgt, de koersen van obligaties dalen en als de rente daalt, dat de koersen dan stijgen. Daarnaast zijn obligaties niet inflatiebestendig.
 • Aandelen zijn daarentegen wel inflatiebestendig, omdat bedrijven hun kostenstijgingen altijd doorberekenen aan de klant.
 • Verder kunt u zich bij uw aankoopstrategie laten leiden door de gemiddelde waardering van aandelen. Zo zijn aandelen 'duur' met een koers-winstverhouding (k/w) van 25-30; gemiddeld met een k/w van 16-18 en erg goedkoop met een k/w van 8-12.
 • Bij grondstofbeleggingen, zoals goud en zilver, is één van de grootste nadelen dat dividenduitkeringen ontbreken. Beleggers zijn dan volledig afhankelijk van de koersontwikkeling. Deze koersontwikkeling is eveneens hoger dan gemiddeld gebaseerd op speculatie. De volatiliteit kan daarom dan ook fors zijn.

Ontmaskerd bevat meerdere onderwerpen waarin ik mijzelf nog helemaal niet had verdiept, maar mij al wel de nodige inzichten heeft gegeven. Daarom zal deze voorlopig nog wel in mijn boekenkast blijven staan. 

2 opmerkingen:

 1. Inderdaad, obligaties zijn niet inflatiebestendig.
  Sterker nog, zou inflatie sterk oplopen, zoals in de 80'er jaren, dan zal de rente fors oplopen en daarmee de obligatie bijzonder snel in waarde afnemen.

  Je tegenzin om je geld uit te besteden onderschrijf ik volledig. Vermogensbeheer doe je zelf. En kan je dat niet: dan leer je dat.
  Ik denk daarom dat op scholen meer aandacht zou moeten worden geschonken aan het beheren van de eigen financiën. Wat mij betreft is dat, na lezen, schrijven en rekenen, de belangrijkste vaardigheid die een (wat ouder) kind moet worden bijgebracht.
  Eerst kunnen rekenen en daarna financieel rekenen waarbij ook de factor tijd een belangrijke rol speelt. Daar hadden wij vroeger speciale trainingen voor (op 't werk). En het is leuk om die kennis op je eigen portemonnee toe te passen.
  Maar daar was je zelf ook al achter...

  B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is vreemd dat men vooral via de televisie en internet consumenten bewuster probeert te maken van het belang van financiële kennis en dat dit zwaar onderbelicht wordt op school.

   Mijn zoon van 8 leer ik nu al dat geld maar één keer kan worden uitgegeven. Of hij besteedt het aan waardeloze zaken of zaken waaraan hij plezier beleeft of die hem juist meer geld opbrengen. Het begin is er: hij denkt nu twee keer na voordat hij het geld uitgeeft. Het is grappig dat de opa's en oma's dat zien als vrekkig. Wij vinden het vrekkig als iemand zijn geld in zijn zak wil houden. Bij hem is dit echter niet het geval. Hij wil zijn geld gewoon niet verspillen.

   Verwijderen