dinsdag 13 mei 2014

Vermogen opbouwen voor koopwoning

Wij zijn heel erg tevreden met ons huis en verwachten niet dat wij in de komende 20 jaar gaan verhuizen. Mocht u toekomstplannen hebben om te verhuizen naar een (volgende) koopwoning, dan adviseert de financiële wereld u om nu al daarvoor vermogen op te bouwen. De regelgeving voor hypotheekleningen is namelijk aangescherpt. Het kabinet is zelfs van plan om nog strengere hypotheekeisen te stellen. Als u hierop niet inspeelt, dan hebt u kans dat uw droomhuis aan uw neus voorbij gaat…

In 2014 mogen de banken een maximale hypotheek verstrekken van 104% van de waarde van de koophuis (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Deze Loan-to-Value (verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis) wil de regering tot 2018 in stappen verlagen naar 100% (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Het gevolg is dat uw hypotheek dan niet meer hoger kan zijn dan de waarde van de woning. Alleen als u energiebesparende investeringen wilt doen, zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers, mag u tot 106% lenen.

Op deze manier zijn woningkopers straks zelf verantwoordelijk voor een steeds groter deel van de aankoopprijs. Die luxe badkamer of woonkeuken zit er dan niet in. Wat hierin ook meespeelt, is dat één op de drie woningbezitters een woning bezitten, die onder water staat. Hun huidige hypotheek ligt hoger dan de woningwaarde. Als zij tijdig beginnen met vermogensopbouw kunnen zij zelf voorkomen dat er een restschuld overblijft na de verkoop van de woning.

Eén van de mogelijkheden is dus om te beginnen met het aflossen van uw hypotheek. Wellicht slaagt u niet erin om de volledige hypotheek af te lossen. In ieder geval is het goed om alleen het deel af te lossen dat u aan restschuld zou overhouden bij verkoop van uw woning. Natuurlijk kunt u ook dit deel aan restschuld bij elkaar sparen en ergens parkeren waar het goed rendeert.

Mocht u trouwens tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 met een restschuld blijven zitten, dan kunt u gebruik maken van een tijdelijke maatregel. De rente en kosten van een restschuldlening kunt u namelijk maximaal 10 jaar van de belasting aftrekken.

Als uw plannen voor een droomhuis gestand houden, dan moet uw nieuwe huis wel een plek worden waar u lekker kunt thuiskomen. Voorkom daarom kopzorgen. Met niets doen, trekt uzelf onvermijdelijk aan het kortste eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten