zaterdag 24 mei 2014

Wel degelijk risico investeren in goud

Momenteel ben ik druk bezig mezelf in te lezen in de materie van investeren in goud en zilver. Nu kwam ik toch een nogal verontrustende risico tegen: de overheid mag volgens de wet goud opeisen, oftewel confisqueren. Dit betekent goud in beslag nemen zonder daar tegenover een vergoeding te zetten. Daarnaast heeft de Nederlandse staat ook de mogelijkheid om goud te nationaliseren, waar wel een vergoeding tegenover staat. Ondanks dat in Nederland confiscatie en nationalisatie van goud nog nooit zijn voorgekomen, is het toch geen fijn idee dat de mogelijkheid überhaupt bestaat.

Het staat in de Noodwet Financieel Verkeer van 25 mei 1978 (artikel 26) dat de Minister van Financiën in uitzonderlijke situaties gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat mag opeisen van Nederlandse ingezetenen. Of gouden sieraden hieronder vallen, is niet duidelijk. Mocht deze wet ooit in werking treden, dan is het de vraag hoe de staat dit gaat uitvoeren. Er bestaat namelijk geen register van goudbezit. In deze tijd van digitalisering zal het de overheid echter weinig moeite kosten om alle goudverkopen te achterhalen.

In Amerika is nationalisatie van het goud eenmaal voorgekomen. In het kader van versterking van de dollar heeft President Roosevelt in 1933 het gehele particuliere goudbezit van de Amerikanen gevorderd. Er stond een vergoeding van $ 20,67 per troy ounce (31,1 gram) goud tegenover, terwijl de FED één jaar later de prijs vaststelde op $ 35,-. Dit is een koopkrachtdaling van 70% voor alle Amerikanen, die gehoor hebben gegeven aan deze nationalisatie. In één klap steeg de goudwaarde van het Amerikaanse Ministerie van Financiën met $ 3 miljard.

Ik vind het wel heel opvallend dat goudverkopers dit niet vermelden als een risico. Ook al is het in Nederland nog nooit voorgekomen, ik vind het wel degelijk een risico waarmee ik rekening moet houden. Het beïnvloedt namelijk onze verdeling over goud- en zilveraankopen en hoe wij onze aankopen doen. 

In het kader van dit risico is investeren in zilver veiliger, want de centrale banken hebben ervoor gekozen om fysiek goud in reserve te nemen en niet zilver. Zilver maakt dus geen deel uit van ons monetair beleid en nationalisatie of confiscatie van zilver zal zeer waarschijnlijk niet voorkomen.

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om toch door te gaan met ons investeringsplan. Het betekent echter wel dat ik goud persoonlijk moet inkopen en contant moet betalen, zodat er op geen enkele manier te achterhalen is wat wij hebben gekocht.

Of zijn er andere mogelijkheden?

Update 24-05-2014: In februari 1937 werd ook al het Amerikaanse zilver genationaliseerd tegen een prijs van 50 cent per ounce.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten