maandag 12 mei 2014

Ziekenhuiskosten ten laste van eigen risico?

Vorige maand begon ik onverwachts te bloeden. Na twee weken werd het toch tijd voor een bezoek aan de huisarts. Deze heeft mij direct doorverwezen naar het ziekenhuis voor een inwendig onderzoek. Inmiddels heb ik net een tweede bezoek aan het ziekenhuis achter de rug. Niet alleen wacht ik de uitslag in spanning af, maar ook hoe al deze kosten in rekening worden gebracht. Dit jaar had ik geen vreemde zaken verwacht, waardoor ik enkel een basis zorgverzekering heb afgesloten met een eigen risico van € 860,-.

Vrouwen mogen elke vijf jaar een uitstrijkje laten maken voor baarmoederhalskanker. Door steeds maar uitstellen is het bij mij een paar jaar geleden uiteindelijk niet ervan gekomen. Het was nogal schrikken toen ik zomaar begon te bloeden. In eerste instantie dacht ik aan een miskraam, maar de huisarts verwees mij direct door naar het ziekenhuis. Bij het onderzoek bleken geen vreemde zaken, maar er werd direct wel een uitstrijkje gemaakt, omdat ik mijn vorige niet had laten uitvoeren. Twee weken later kreeg ik te horen dat het uitstrijkje een afwijking vertoonde. 

Dit betekende een tweede intern onderzoek. Meteen zou het stukje weefsel worden verwijderd dat de afwijking vertoonde (lisbiopsie). De verdoving en de behandeling voelden zeer ongemakkelijk. Met trillende benen kwam ik van de stoel af. Volgende week krijg ik te horen wat de uitslag hiervan is.

In ben heel benieuwd hoeveel kosten hiermee gemoeid zijn vanwege het eigen risico. Ik had het wel willen vragen, maar durfde het uiteindelijk niet: hoe groot zou het deel zijn dat ikzelf zou moeten betalen? Nu moet ik dus wachten. Ik overweeg wel het ziekenhuis te bellen. Dat is dan minder persoonlijk. Alhoewel ik geld voor onverwachte zorgkosten heb gereserveerd, had ik geen bezoeken aan het ziekenhuis verwacht. Het zal mij dus heel erg benieuwen hoe hoog de kosten gaan uitvallen.

In ieder geval adviseer ik alle vrouwen om elke vijf jaar niet verstek te laten gaan bij het maken van een uitstrijkje. Baarmoederhalskanker is op deze manier namelijk vroegtijdig op te sporen. Tussen 2001 en 2011 was toch een stijging te zien in baarmoederhalskankergevallen, maar in de periode 1980 tot 2011 was het aantal sterftes wel ruim gehalveerd. Dit komt dus doordat ze op tijd erbij zijn. Zet desnoods elk jaar in uw agenda in welk jaar u een uitstrijkje moet laten maken, zodat u het zelf niet kunt vergeten. U ontvangt hierover bovendien ook nog automatisch bericht van de Rijksoverheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten