dinsdag 6 mei 2014

Zilveren muntbaren uit plan geschrapt

Om voor mezelf onze investeringen in zilver beter in kaart te brengen, heb ik de prijzen voor zilveren munten en zilveren muntbaren onder de loep genomen. Hiervoor heb ik gekeken wat ik per gram voor een artikel moet betalen. Deze prijs per gram heb ik tenslotte vergeleken met de huidige zilverprijs. Hier waren toch enorme verschillen te zien en heeft tot gevolg dat ik mij, naast goudbaren, voornamelijk wil richten op het kopen van zilveren munten. Dit betekent dat ik ons investeringsplan voor goud en zilver moet aanpassen.

Zilveren muntbaren
Na het afstruinen van internet blijken er momenteel maar weinig zilveren muntbaren te koop te zijn. Dit zorgt ervoor dat er weinig vergelijkingsmateriaal is in de prijzen voor eenzelfde gewicht. Ik heb in het eerste tabel dan ook de prijzen opgenomen, die ik tegenkwam.

In de tabel is heel duidelijk te zien dat de prijs per gram hoger wordt naarmate het gewicht van de muntbaar afneemt. Nogal confronterend is echter om te zien hoeveel procent wij meer betalen ten opzichte van de huidige zilverprijs. Dit is dezelfde prijs, die de verkopers hanteren. 

De berekening van de toeslag bestaat uit twee delen:
1.       prijs / gewicht = prijs per gram
2.       prijs per gram / zilverprijs * 100 – 1 = % toeslag


Zilveren munten
Er worden veel zilveren munten aangeboden. In de volgende tabel ben ik uitgegaan van de laagste prijzen, die ik momenteel kon vinden. Het valt direct op dat de prijs per gram veel lager ligt, dan bij de zilveren muntbaren. Dit resulteert direct in een veel lagere toeslag in procenten.


Rendement zilver
Om een zo hoog mogelijk rendement te halen met deze aankopen, dien ik alle kosten en zo ook de toeslag, zo laag mogelijk te houden. Bij de zilveren muntbaren is te zien dat de investering groter wordt, naarmate het gewicht van de muntbaar zwaarder is. Dit zorgt ervoor dat het voor ons niet haalbaar is om tegen een redelijke prijs, dus zonder een al te hoge toeslag, te investeren in zilveren muntbaren. Daarnaast ligt de prijs per gram bij zilveren munten veel lager dan bij zilveren muntbaren, waardoor de toeslag ook veel lager is.

Bijstelling investeringsplan goud & zilver
Nu heb ik besloten om zilveren muntbaren uit ons investeringsplan te schrappen en voornamelijk zilveren munten aan te kopen. Dit maakt investeren in goud en zilver weer een stuk gemakkelijker, want met een budget van ca. € 500,- richt ik mij nu enkel op het kopen van goudbaren (5, 10 en 20 gram) en zilveren munten (Maple Leaf, Philharmoniker, American Eagle).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten