dinsdag 10 juni 2014

Eerste ervaringen FitVermogen

Enkele maanden geleden heb ik een rekening geopend bij FitVermogen. Dit execution-only platform gebruik ik om onze buffer erop te parkeren. Voor onze buffer was ik namelijk op zoek naar een locatie, waarop ik maandelijks geld kon storten, de kosten zo laag mogelijk zijn, waaraan ik zo min mogelijk tijd hoef te besteden en wat mij ook nog dividend oplevert. De beleggingsfondsen van I(NG Investment Management) voldoen hieraan. Dit zijn mijn ervaringen tot nu toe.

Openen van een rekening
Het openen van een rekening verliep heel vlot via internet en e-mail en was binnen enkele dagen geregeld.

Persoonlijke account FitVermogen
Het eerste wat opvalt, is dat het persoonlijke account van FitVermogen in het Engels is. Verder is het de eenvoud zelve en bestaat uit onder andere de (belangrijkste) bladen Portfolio, Funds, Order overview, Withdrawals/Deposits. 
 • In het blad Portfolio staan de beleggingsfondsen op een rij, die ik heb aangekocht en wat de totale waarde is van onze portfolio. Tevens is hierop per beleggingsfonds terug te vinden hoeveel participaties wij bezitten, wat de werkelijke waarde is en welk resultaat wij tot nu toe hebben behaald. De vermelde prijs is niet realtime, maar wordt blijkbaar aan het eind van de dag door M(orningstar) vastgesteld. Verder is het mogelijk om in dit blad extra participaties aan te kopen of te verkopen van beleggingsfondsen, die wij reeds bezitten. 
 • Alle beleggingsfondsen zijn verzameld in het blad Funds. Hierin kunnen wij een fonds kiezen om aan te kopen. Door op een fonds te klikken, krijgen wij meer informatie te zien over de fonds.
 • In het blad Order overview vinden wij terug welke orders wij in het verleden hebben geplaatst, op welke dag deze zijn uitgevoerd, voor welk bedrag en welke kosten zijn betaald (in eerste instantie geen). Het is mogelijk deze lijst te exporteren naar een Excel-lijst, die wij uiteindelijk zelf kunnen bewerken.
 • Onze betalingen worden geregistreerd in het blad Withdrawals / Deposits en geeft enkel administratief inzicht.
In het persoonlijk account ontbreekt een grafiek, waardoor ook visueel is, hoe de voortgang van de totale portefeuille is en de individuele (aangekochte) beleggingsfondsen. Nu is mijn eigen portefeuille goed te overzien, omdat ik nog niet veel heb aangekocht. Ik verwacht echter dat dit in de toekomst zal veranderen. Ik hoop dan ook dat I(NG) dit op een latere termijn verbetert.

Beleggingsfondsen
De keuze in beleggingsfondsen is breed genoeg. Er kan worden belegd in diverse aandelen, obligaties, markten, sectoren en landen. Als wij het moeilijk vinden om zelf een keuze te maken, is het mogelijk om te kiezen uit de lijst met gemaksfondsen of meest populaire fondsen. Enkele fondsen zijn zelfs in de prijzen gevallen. De rating van M(orningstar) geeft aan hoe zij het fonds beoordelen; hoe meer sterren, hoe beter. 

In de lijst met beleggingsfondsen mis ik alleen nog een aanduiding of het fonds dividend uitkeert. Pas wanneer ik op de fonds klik, vind ik deze informatie terug, wat ik een vervelende extra handeling vind.

Aankopen van participaties in beleggingsfondsen
Aanvankelijk dacht ik eerst geld te moeten overmaken, voordat ik een beleggingsfonds kon kopen. Dit klopt dus niet en is zelfs eenvoudiger dan ik dacht. Ik kies namelijk het product, geef het totaalbedrag aan dat ik wil beleggen en bevestig dit, waarna ik het bedrag via iDeal betaal. Aangezien de prijs van een beleggingsfonds per participatie zelden hele euro's bedraagt, komt het voor dat wij participaties kleiner dan 1 van een beleggingsfonds bezitten. Zo hebben wij bijvoorbeeld één fonds waarvan ik 3,581021 participaties bezit.

Bij FitVermogen geldt dat aankopen voor 12.30 uur ingevoerd, de volgende werkdag worden uitgevoerd voor de dan geldende prijs. Na 12.30 uur wordt de order pas op de tweede werkdag erna uitgevoerd, waarbij zaterdag en zondag natuurlijk niet gelden als werkdagen. Het grote nadeel hiervan is dat wij niet weten hoeveel hoger of lager de prijs zal zijn waartegen wij de fonds aankopen ten opzichte van de prijs op de dag, waarop wij de aankooporder geven. Ik probeer dan ook de aankopen in een week te plannen dat er een negatieve tendens is op de aandelenbeurs. 

Daarnaast kan het toch voorkomen dat de order meer dan twee werkdagen vergt om te worden uitgevoerd. Zo heeft het bij ons één keer drie werkdagen geduurd. In werkelijkheid duurde het zelfs vijf dagen vanwege het weekend. In de tussentijd was de prijs van de fonds gestegen, dus heb ik een hogere prijs betaald voor deze fonds, dan nodig was.

Kosten, verkopen van beleggingsfondsen en dividend
Tot nu toe heb ik nog geen kosten betaald, dus ik weet nog niet hoe de I(NG) dit verrekent. Ook heb ik nog geen ervaring in het verkopen van beleggingsfondsen, maar ik verwacht dat dit net zo eenvoudig werkt als het aankopen ervan. 

Verder heb ik ook nog geen dividend ontvangen. De betaalbaarstelling van het jaarlijkse dividend over 2013 vond voornamelijk plaats op 17 of 24 april 2014 (normaliter pas in juni, wat te maken heeft met een juridische herstructurering van ING beleggingsfondsen vanwege gewijzigde wet- en regelgeving vanuit Europa). Er zijn slechts enkele beleggingsfondsen, die meerdere keren per jaar dividend uitkeren: ING Hoog Dividend Aandelen Fonds, ING Hoog Dividend Obligatie Fonds, ING First Class Obligatie Fonds, ING Hoog Dividend Obligatie Fonds - N, ING First Class Obligatie Fonds - N, ING Premium Dividend Fund. 

Verder zijn de genoemde dividend bedragen bruto. De dividendbelasting van 15% dient nog ervan te worden afgetrokken.

Aandachtspunten
Beleggen via FitVermogen heeft dus ook zo zijn aandachtspunten:
 • het persoonlijke account is in het Engels
 • de vermelde prijzen van de beleggingsfondsen worden aan het eind van de dag vastgesteld en zijn dus niet realtime
 • in het persoonlijke account ontbreken grafieken
 • in de lijst met beleggingsfondsen staat niet vermeld of een fonds dividend uitkeert
 • de verwerkingstijd van een order duurt minimaal één werkdag
 • de vermelde dividend zijn bruto; de dividendbelasting van 15% dient nog te worden verwerkt.
Eenvoudig en overzichtelijk
Ondanks de aandachtspunten, kan ik niet anders zeggen dan dat het werkt. Het is een no-nonsense en overzichtelijke platform, die door zijn eenvoud geschikt is voor de grootste digibeet. Het is een kwestie van kiezen, kopen en dan vergeten. Gemakkelijker kan echt niet.

8 opmerkingen:

 1. Helaas is FitVermogen ERG traag met dividend betalen.

  Dividend op Premium Dividend Fund moest op 19-6-2014 worden betaald, maar kwam pas op 24-6-2014.
  Vandaag, 30-8-2014, zit ik nog steeds te wachten op dividend dat op 27-8-2014 betaald had moeten worden. Gisteren (vrijdagavond 29-8-2014) wel een mailtje gekregen dat de aankooporder is geplaatst, dus waarschijnlijk kan ik dinsdag 1-9-2014 dan toch eindelijk over m'n geld beschikken.

  Voor alle duidelijkheid: dit gaat niet over het verschil in datum ex-dividend en betaalbaarstelling, maar is gewoon vertraging!

  Overigens krijg ik bij Binck, waar ik dezelfde aandelen in portefeuille heb, wél op de juiste datum dividend uitgekeerd.

  Hoe is dit mogelijk?? FitVermogen reageert niet op mijn klacht via email. Kennelijk gaat deze club nog steeds gebukt onder de oude ING-mentaliteit. Graag veranderen, jongens en meisjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd, want ik verwacht binnenkort ook dividend te ontvangen. Volgens mij wordt het dividend weer herbelegd in dezelfde fonds. Als dat zo is en de aankoop laat op zich wachten, dan is dat nadelig wanneer de fondskoers is gestegen. Dan wordt er duur aangekocht en krijg ik minder participaties voor hetzelfde bedrag.

   Verwijderen
  2. Trouwens... groot gelijk! In dit digitale tijdperk is er geen enkel excuus meer om dit soort uitbetalingen niet op tijd uit te voeren. Dit kan automatisch, dus vooraf worden geprogrammeerd.

   Verwijderen
 2. In juni heeft de vertraging voordeel opgeleverd, dus dat was niet zo'n probleem, maar het kan inderdaad ook tegenzitten.
  Ik vind echter wel dat FitVermogen op tijd moet zijn en z'n aankondigingen op de website na moet komen. Het zijn tenslotte wettelijk vereiste mededelingen.

  En waarom kan Binck wel gewoon op tijd het dividend betalen? Het is weliswaar contant dividend, maar dan nog. Dezelfde dag had ik het al overgeboekt naar m'n betaalrekening.

  Aangezien rente en dividend nog maar m'n enige inkomsten zijn, wil ik graag kunnen vertrouwen op exacte data.
  We willen tenslotte toch ook exact plannen, nietwaar?

  We houden 't maar even in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou FitVermogen bij het dividend wellicht ook de verwerkingstijd aanhouden van twee werkdagen? Ik vind het in ieder geval een slechte zaak dat ze niet op uw klacht reageren.

   Ik ben het zeker ermee eens dat dit tijdig dient te gebeuren, juist omdat u erop rekent en de verdere plannen met het ontvangen geld niet fout lopen.

   Verwijderen
 3. Enige weken en mails later ben ik door FitVermogen gebeld en heb ik ze nogmaals precies uitgelegd wat mijn probleem is en hoe het bij BinckBank werkt.
  Bij de daaropvolgende dividendbetalingen was er echter nog niets veranderd. Dat heeft natuurlijk tijd nodig, alhoewel ik me serieus afvraag of dit ooit beter wordt.
  We zullen er gewoon mee moeten leren leven. In elk geval romen ze je vermogen niet af met 0,24% per jaar, zoals bij ING. Nog niet...

  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben tevreden gebruiker van Fitvermogen, erg laagdrempelige mogelijkheid om te beginnen met fondsbeleggen.

  Overigens kan je in de instellingen na het inloggen wisselen tussen de Nederlandse en Engelse interface.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Ik heb bij de instellingen de taal inderdaad kunnen aanpassen naar Nederlands.

   Verwijderen