dinsdag 8 juli 2014

ETF's - verhandelbaarheid en diversiteit

Om meer spreiding in onze beleggingsportefeuille te creëren en daarmee het beleggingsrisico te verlagen ben ik al een tijd op zoek naar beleggingsmogelijkheden, die dit kunnen realiseren tegen zo laag mogelijke kosten. Beleggingsfondsen en indexfondsen hebben echter zo hun nadelen en beperkingen. Mijn interesse werd pas echt gewekt toen ik beleggen in ETF's (Exchange Traded Funds) tegenkwam met inderdaad eenzelfde spreidingsmogelijkheid als bij beleggingsfondsen en indexfondsen, maar wel lagere kosten. Hoe verhandelbaar en divers zijn ETF's?


Verhandelbaarheid ETF's
ETF's worden blijkbaar ook trackers genoemd, omdat dit beursgenoteerde fondsen zijn, die de beurs zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen. Hierbij is het niet nodig om een nieuwe rekening bij een bepaalde aanbieder te openen. Wij beschikken namelijk al over een beleggingsrekening via één van de goedkopere brokers. Via deze rekening kunnen wij ETF's op elk moment van de dag aankopen of verkopen. Ze zijn dus net zo op de beurs te verhandelen als aandelen. 

Deze verbetering in liquiditeit vind ik al een hele vooruitgang ten opzichte van onze beleggingsfondsen via FitVermogen, waar orders pas na twee werkdagen worden verwerkt. Het is al helemaal een verbetering ten opzichte van indexfondsen, zoals Meesman en Brand New Day, die respectievelijk wekelijks of zelfs één keer per maand orders uitvoeren.

Doordat de ETF's op de beurs worden verhandeld hebben wij ook veel meer inspraak op welke prijs wij willen instappen. Hierbij kunnen wij zelfs gebruik maken van de verschillende ordertypes, zoals orders zonder limiet, orders met limiet en ‘stop loss’ orders. Wel rekent de broker kosten voor het aan- of verkopen. In ons geval zijn hiermee dezelfde kosten gemoeid als bij aandelen.

Diversiteit ETF's
Net als bij beleggings- en indexfondsen is één van de grootste voordelen van ETF's dat wij, ongeacht ons inlegbaar vermogen, gespreid kunnen beleggen in meerdere bedrijven, sectoren, markten of landen. Ook is er te beleggen in verschillende beleggingstypes: aandelen, obligaties en vastgoed. Door deze diversiteit kan ik, ondanks onze beperkte financiële middelen, de spreiding in risico bereiken, waarnaar ik al een tijd streef. Een portefeuille opbouwen, waarin verschillende ETF's zijn opgenomen, vergroot de spreiding zelfs nog meer.

Daarnaast valt het mij op dat er veel meer ETF's worden aangeboden dan indexfondsen. Beleggingsfondsen bestaan al veel langer, dus het aanbod is ook inherent hieraan. Meer keus wil zeggen dat de beleggingsportefeuille veel meer op maat kan worden gemaakt aan de persoonlijke doelstellingen en ook flexibeler is bij heroverweging van de eigen beleggingsportefeuille.

Verder zijn wij niet gebonden aan en dus niet afhankelijk van één aanbieder van ETF's. Wij kunnen gebruik maken van het volledige aanbod in ETF's, die op de beurs worden verhandeld. In tegenstelling tot in het buitenland zijn er nog niet veel Nederlandse aanbieders. Tot nu toe ben ik enkel iShares en Think ETF's met Nederlandstalige informatie over de aangeboden ETF's tegengekomen, wat toch wel heel karig is.


Lees meer:
ETF's - kosten, dividend en rendement
ETF's - aandachtspunten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten