donderdag 3 juli 2014

Update goud & zilver

We zijn nu een aantal maanden verder en ik heb gekeken hoe het staat met onze investeringen in fysiek goud en zilver. Het is bijna jammer dat wij eigenlijk maar eenmaal per maand iets kunnen aankopen. Ik begin onderhand last te krijgen van een lichte goud- en zilverkoorts. Het is nogal verslavend om internet af te struinen waar wij onze volgende aankoop gaan doen. Zeker nu ik heb besloten om enkele bijzondere munten te verzamelen voor de kinderen als nalatenschap. Het is véél leuker om bezig te zijn met deze munten, die hun waarde behouden, in plaats van te shoppen op webwinkels voor kleding of andere zaken, die ik toch niet nodig heb en wat eigenlijk weggegooid geld is.

Naar 50% goud en 50% zilver
Inmiddels hebben wij ongeveer  5.000,- uitgegeven, waarvan 72% in goud en 28% in zilver is belegd. Ik heb mij voorgenomen om evenveel in goud als in zilver te beleggen. De komende tijd zal ik dan ook alleen zilver aankopen, totdat ik 50% heb bereikt. Verder kwamen de (verzend)kosten neer op slechts 1%, omdat ik meerdere zaken in één keer heb aangekocht.

Voorkeur voor Maple Leaf
Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar de zilveren beleggingsmunten de Maple Leaf, American Eagle en Wiener Philharmoniker. Mijn eerste keus is nu echter de Maple Leaf, omdat deze nog zuiverder is dan de andere beleggingsmunten met 999,9/1000 in plaats van 999/1000. De Canadian Mint is het enige munthuis ter wereld, dat een dergelijke zuiverheid voor zilver mag aanmerken.

Bijzondere munten als nalatenschap
Verder heb ik besloten om voor de kinderen zilveren en gouden munten te verzamelen, die ik persoonlijk mooi vind. Denkt u hierbij aan munten met afbeeldingen van oude schepen, koi karpers, draken en vlinders. Het is verbazingwekkend hoe mooi en gedetailleerd de voorstelling is. Ik ben al een tijd bezig te bedenken wat voor bijzonders wij de kinderen willen schenken wanneer wij komen te overlijden. Dit is het perfecte geschenk, dat met liefde is samengesteld, bijzonder is, zijn waarde behoudt en dat wij zo groot (of zo klein) kunnen samenstellen als wij zelf willen.

Dit betekent dat wij elke bijzondere munt in tweevoud aankopen. Om toch niet al te duur uit te zijn, hebben wij besloten om drie of vier keer per jaar een aankoop te doen, zodat wij de (verzend)kosten enigszins kunnen drukken. Op deze manier zijn wij namelijk niet te duur uit.

3 opmerkingen:

 1. Waar heb je uiteindelijk besloten dit te kopen? Ik overweeg ook om net als jij te gaan spreiden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt eigenlijk af van wat ik van plan ben te kopen. Voor alleen goudbaren kijk ik altijd eerst bij HollandGold.nl. Voor alleen zilveren munten ga ik naar TOV-Hazel.com, maar een groot aandachtspunt zijn hier wel de verzendkosten. Als ik hier een grotere bestelling wil doen, dan stijgen de verzendkosten.
   Het komt erop neer dat ik daar koop waar ik in totaal het goedkoopst uit ben, dus inclusief (verzend)kosten.
   Ik probeer de kosten bij elke bestelling zo laag
   mogelijk te houden. Zo heb ik gemerkt dat het gunstiger is om een combinatie van goud en zilver bij één aanbieder aan te kopen, omdat ik dan maar eenmaal (verzend)kosten betaal. Het is een kwestie van prijzen vergelijken.

   Verwijderen
 2. Mijn ervaring bij https://www.goudpensioen.nl is goed. Hier kan je makkelijk kopen zonder afspraak en goede prijzen. Gewoon gelijk oversteken. Dat is waar ik van hou.

  BeantwoordenVerwijderen