vrijdag 24 oktober 2014

Bespaar favoriet: de snelkookpan

Regelmatig heb ik van die periodes dat ik de keuken in duik en het ene na het andere recept uitprobeer. Bij veel van die recepten moet het vlees urenlang stoven. Het uiteindelijke resultaat is heerlijk, maar ik ben natuurlijk wel minder blij met mijn gasverbruik. Alhoewel ik al wel een sudderplaat gebruikte, blijft het vuur natuurlijk urenlang branden. Een aanbieding voor een 6 liter roestvrijstalen snelkookpan zette mij aan het denken. Ik heb internet erop nageslagen en ik kwam tot de blije conclusie dat ik hiermee de kooktijd aanzienlijk kon verkorten, waarmee ik kon besparen op het gasverbruik! De snelkookpan is nu mijn favoriet in de keuken. 

Smaak, smaak, smaak! Geen flauw eten bij mij. Het moet barstensvol smaak zitten. De allereerste keer dat ik de pan gebruikte, was een regelrechte ramp. Had ik de handleiding maar moeten lezen. Het ding ontplofte bijna! Ik was er al snel achter dat ik het maximum had overschreden. Achteraf heb ik dus de handleiding erop nageslagen en het was uitgelegd in zulk ingewikkelde taal, dat het leek alsof ik ervoor in de leer moest gaan. 

Ontmoedigd heb ik de pan in de kast opgeborgen en een paar maanden lang geen gebruik ervan gemaakt. Elke keer bij het openen van die kast, zag ik die pan staan. Het ergerde mij mateloos. Andere mensen hebben het toch ook uitgevogeld? Een filmpje op internet bood uitkomst. Deze uitleg was beter te volgen dan de handleiding. De tweede en daarop volgende pogingen verliepen uitstekend. Ik werd weer helemaal blij van mijn snelkookpan. 

De snelkookpan (zie afbeelding) kostte € 39,99 en werkt prima, maar heeft enkele nadelen. Hij is namelijk vreselijk zwaar, dus met een maximale inhoud bijna niet te tillen. Het heeft geen schenktuit, wat lastig is als ik kookvocht in een kleinere pan wil overgieten om in te koken. Tot slot is het niet mogelijk om tussentijds de pan te openen om te kijken hoe het met het gerecht staat of om ingrediënten toe te voegen. Hierdoor is het cruciaal om de kooktijd niet te overschrijden om droogkoken te voorkomen.

Ik struin nu met regelmaat internet af, op zoek naar de lekkerste gerechten, die lang op het vuur moeten staan. Zo at ik voorheen de erwtensoep pas een dag later, omdat deze dan een nacht heeft kunnen indikken. Dat is nu dus verleden tijd. Nu kan ik al op de dag van bereiding ervan genieten.

Verder bereid ik zoveel dat het genoeg is om twee dagen ervan te eten. Zo bespaar ik dubbel op het gasverbruik

Als u dus een smaakvol en beproefd recept hebt, dan zie ik uw e-mail graag tegemoet!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten