zondag 2 november 2014

Update: Verjaardagscadeau zoon

Onze zoon wordt over enkele weken 8 jaar en wij hebben geen idee wat wij hem cadeau willen doen. Beter genuanceerd: mijn man en ik kunnen het niet eens worden met elkaar. Af en toe wil hij een beetje overdrijven. Vorig jaar heeft hij bijvoorbeeld het verjaardagsfeestje geregeld voor mijn zoon. Het resultaat was een superleuk uitje voor mijn zoon en zes van zijn vriendjes, maar een rekening van rond de € 350,-. Daarom slaan wij zijn verjaardagspartijtje één jaar over. Neemt niet weg dat we hem wel iets leuks willen geven, maar wat?


Mijn man heeft er een handje van mijn zoon bioscoopfilms of internetfilmpjes te laten zien, die totaal niet geschikt zijn voor zijn leeftijd. Zo viel het mij laatst op dat mijn zoon verstijfd van de spanning op de bank zat te kijken naar een scène in de allereerste Star Wars film met Jabba de Hutt. Zijn dikke bibberlip logenstrafte zijn nonchalante opmerking dat hij het 'niet zo heel erg' eng vond. Hij vond het zo'n geweldige film, dat hij perse wilde blijven kijken.

Vorige keer kon ik nog net een stokje ervoor steken dat hij een filmpje onder ogen kreeg van New Kids Turbo. Zelf zie ik de humor wel ervan in, maar ik wil graag dat onze kinderen zo lang mogelijk verstoken blijven van al dat asociale gedrag. Wat betreft cadeaus heeft manlief nu technisch Lego op het oog: Lego Mindstorms, dat geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar en tussen de € 130,- en € 350,- kost. 

Ik ben van mening dat alles op zijn eigen tijd dient te gebeuren. Als wij hem nu al iets geven waar hij te jong voor is, wat moeten wij hem in vredesnaam geven tegen de tijd dat hij die leeftijd bereikt? Ik vind het belangrijk dat hij nog iets te wensen overhoudt. 


Bovendien moeten wij ervoor waken, dat wij onszelf niet elk jaar willen overtreffen. Het sluipt er heel stiekem in dat het elk jaar beter, mooier of groter moet zijn, omdat wij zoveel van onze kinderen houden en het hen op deze manier willen tonen. Dan gaat dit snel van duur naar duurder en duurst, terwijl dit haaks staat op de waarden en normen, die wij hem proberen bij te brengen. Gewoon goed is toch goed genoeg? Het hoeft toch ook niet altijd handenvol geld te kosten?


Nu mag hij van ons kiezen. Wij hebben hem gevraagd welk cadeau hij voor zijn verjaardag wenst. Hij kon echter niets bedenken. We zijn zelfs een paar keer naar een speelgoedwinkel gegaan, waar we een tijd rondlopen zonder enig resultaat. Het is ook heel frappant dat hijzelf alles in de speelgoedwinkel veel te duur vindt. Misschien kan hij de komende tijd nog wel een cadeau bedenken.


Of we gaan samen lekker uit eten. Elk ander kind zou direct blij reageren en vragen om pannenkoeken of één van de fastfood restaurants. Hij reageerde inderdaad blij op deze suggestie, maar dan zou het wel onze favoriete Japanse restaurant worden. Zijn woorden: sushi is gezond. 


Of we gaan samen een leuk uitje maken naar een pretpark of dierentuin. Daarop reageerde hij zelfs het meest enthousiast. Wie had nou gedacht, dat hij de voorkeur zou geven aan een uitje met zijn familie? Wij zijn in ieder geval apetrots op zijn goede mentaliteit omtrent een verjaardagscadeau.

Update 02-11-2014:

Ik bedacht mij dat ik geen terugkoppeling heb gegeven over het verjaardagscadeau van mijn zoon. Het is voor zijn gevoel helemaal goed gekomen. 

Opa en oma hebben een last minute verrassingsfeestje gegeven, waarbij zijn neefjes en nichtjes uitgenodigd waren, die niet op vakantie waren. Zijn verjaardag viel namelijk tijdens de zomervakantie. Het was een klein gezelschap, maar iedereen die ertoe deed, was aanwezig. Ze zijn met z'n vijven een dagje naar een indoor speeltuin geweest en hebben het enorm goed naar hun zin gehad. Zelf hebben wij hem uiteindelijk nog een spel voor de Wii U cadeau gedaan.


Zo zijn wij toch een beetje creatief omgegaan met het besluit om geen verjaardagsfeestje te plannen met schoolvriendjes.


4 opmerkingen:

 1. Het lijkt mij dat uw zoon erg om u denkt met zijn keuze van cadeau. Ik vind het niet geven van een verjaardagsfeest heel zielig voor hem. Omdat u een te duur feest heeft gegeven krijgt hij dit jaar niks? Als ik zo onterecht gestraft werd zou ik ook niks op mijn verjaardag willen of durven vragen. Ik hoop voor uw zoon dat u zich nog bedenkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank u voor uw reactie. Wij hadden vorig jaar al wel het vermoeden dat het feestje duurder zou uitvallen, dan gewenst. Daarom hebben wij dit aan hem voorgelegd. Dit uitje, maar volgend jaar waarschijnlijk geen feestje of een ander, minder dure feest en volgend jaar weer een feestje met zijn vriendjes. Hij koos zelf voor het duurdere uitje. De gevolgen zijn niet leuk, maar hoort wel bij het leren maken van keuzes.
   En u hebt gelijk: hij denkt teveel aan ons. Dit hebben wij inmiddels ook door en wij waken dan ook ervoor dat hij zichzelf niet tekort doet.

   Verwijderen
 2. Doen waarin jullie je hart in loslaten. Genieten van de kleine dingen met de kinderen. Het hoeft niet allemaal duur te zijn! Zolang je maar plezier in je kind ziet.

  BeantwoordenVerwijderen