zondag 21 december 2014

Stroom: besparing via winddelen en op verbruik

Het heeft de afgelopen dagen flink gewaaid. Zoveel zelfs dat we de maandopbrengst al op 20 december hebben bereikt. Als er geen sensor storing was geweest met diverse stilstanden tot gevolg, dan hadden wij de maandopbrengst veel eerder bereikt. Alles wat het vanaf vandaag meer waait, is in ieder geval mooi meegenomen. De besparing in 2014 op onze stroomkosten via onze winddelen staat nu op € 231,- wat neerkomt op € 19,25 per maand. Daarnaast hebben wij ook nog minder verbruikt.

Het bijgewerkte overzicht van de opbrengst:Volgens ons dossier zal ons geschat stroomverbruik zo'n 23% lager zijn dan vorig jaar. Ik heb geen idee waarop de energieleverancier dit baseert, dus het lijkt mij veiliger dit wat voorzichtiger in te schatten: 10% lager dan vorig jaar. Vorig jaar betaalden wij iets meer dan € 57,- per maand aan stroom. Dit is overigens inclusief netbeheerkosten, vastrecht, transportkosten en korting milieubelasting. 

Gebaseerd op de oude tarieven zouden wij uitkomen op € 51,- per maand door ons lager verbruik. Minus € 19,- besparing via de winddelen kom ik uit op € 32,-, wat 56% van de oorspronkelijke elektriciteitsrekening is en dus een besparing van 44%!

Helaas had ik in het afgelopen jaar andere zaken aan mijn hoofd dan nieuwe tarieven af te spreken voor stroom en gas, waardoor we automatisch zijn overgegaan op variabele tarieven. Een deel van de besparing is dus jammer genoeg hierdoor teniet gedaan. 

Nu heb ik eindelijk contact opgenomen met de energieleverancier en heb ik de offertes voor één en drie jaar aangevraagd. De offerte is twee weken geldig. Eind december weet de energieleverancier of deze tarieven wellicht nog meer omlaag gaan. Begin januari weet ik dus waaraan ik toe ben.

4 opmerkingen:

 1. Mooi overzichtje heb je daar. Is dit beschikbaar op de website van De Windcentrale of is het een eigen fabricaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Windcentrale houdt in een Excellijst bij wat de opbrengst per dag is. Aan de hand hiervan maak ik zelf deze lijst. Hebt u wellicht ook winddelen, maar dan van een andere windmolen?

   Verwijderen
  2. Snelle reactie. Ik heb zelf inderdaad Winddelen Grote Geert en wil ook een rendements-overzichtje maken.

   Verwijderen
  3. Ik kan eenzelfde overzicht maken voor Grote Geert en deze publiceren op mijn website. Op deze manier heb ik meteen de mensen geholpen, die niet handig zijn met Excel.

   Hiervoor heb ik dan wel alle beschikbare gegevens nodig van Grote Geert. Denkt u maar erover na. Ik ben te bereiken via juliejulie@email.com.

   Verwijderen