woensdag 24 december 2014

Zorgverzekering 2015

Ik heb nu pas tijd gehad om mijn zorgverzekering voor 2015 onder de loep te nemen. Er zijn twee uitgaven, die belangrijk zijn voor de keuze. Komend jaar staan er vier controles in het ziekenhuis gepland. Daarnaast wil ik graag een keer naar de mondhygiënist om mijn gebit te laten reinigen. Nu is het dus de vraag welk zorgverzekeringspakket en welk eigen risico ik het best kan kiezen.

Eigen risico zorgverzekering
Het ziekenhuis heeft mij uitsluitsel gegeven over de kosten, die ik kon verwachten voor de controles. Deze bedragen € 250- tot € 500,- per keer. Dit betekent meteen dat ik voor het minimale eigen risico van € 375,- kies. Als ik namelijk dit jaar verwacht in totaal € 1.000,- tot € 2.000,- kwijt te zijn aan ziekenhuiskosten, dan hoef ik namelijk maar € 375,- zelf te betalen in plaats van bijvoorbeeld € 875,-. Dit is meteen al een voordeel van € 500,-.

U kunt overigens met een eenvoudige formule uitrekenen bij welke hoogte aan zorgkosten u beter voor het minimum of het maximum eigen risico kunt kiezen. 

Aanvullende zorgverzekering
Welke aanvullende zorgverzekering heb ik nodig? Ik heb in ieder geval geen alternatieve geneeswijzen, anticonceptie, brillen/contactlenzen, condooms, fysiotherapie en (tandarts)zorg in het buitenland nodig. Ik ben namelijk weer zo gezond als een vis, heb ik baarmoeder meer, ben niet van plan om naar het buitenland op reis te gaan en lenzen via internet bestellen is véle malen goedkoper. 

Wel overweeg ik kosten te maken voor de tandarts. Hiervoor heb ik de tandarts gebeld. Deze gaf aan dat een gebitreinigingsbehandeling van een half uur zo'n € 60,- kost. Als het meer werk behoeft, dan kan dit oplopen tot € 100,-.

Voor de goedkoopste aanvullende verzekering waarin 75% van de tandartskosten wordt vergoed tot maximaal € 250,- betaal ik € 195,- meer. Aangezien slechts 75% wordt vergoed, zal ik toch € 25,- zelf moeten betalen als de behandeling € 100,- zou kosten. Dit betekent dat ik uiteindelijk in totaal € 220,- meer betaal. Ik ben dus goedkoper uit als ik de tandartskosten van € 100,- zelf betaal in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten, die mij € 220,- kost.

Keuze zorgverzekering
Dit alles betekent dat ik slechts een basis verzekering afsluit met een eigen risico van € 375,-. De premie betaal ik in één keer, waardoor ik nog een extra korting ontvang van 3%. Verder heb ik besloten om bij de huidige zorgverzekeraar te blijven, gezien mijn goede ervaringen met hen tot nu toe. Daarnaast zat er slechts € 3,- verschil tussen deze en dezelfde variant van andere verzekeraars.

1 opmerking:

 1. Dit lijkt op de verzekering bij CZ-Direct.
  De 3% korting komt mij in ieder geval bekend voor. Die heb ik in december overgemaakt, dus dat scheelde weer 1,2% VRH over de totale premie.
  Daarbij goed opletten, want CZ schreef op 5 januari toch nog automatisch af, die ik meteen heb laten terugboeken (storneren).

  Overigens hebben wij gekozen voor het maximale eigen risico. Maar die keuze is uiteraard heel persoonlijk en daarom is het goed dat we daarin wat te kiezen hebben.

  B.

  BeantwoordenVerwijderen