zondag 4 januari 2015

Nieuwe cv-ketel

Helaas is het mijn man niet gelukt om de cv-ketel nieuw leven in te blazen. Nu zitten wij al sinds 25 december 2014 zonder verwarming en warm water en zijn we dus snel gaan oriënteren op een nieuwe cv-ketel, die natuurlijk energiezuinig moet zijn. Verder moesten wij op zoek naar een installatiebedrijf. Het is mooi dat vanwege de feestdagen het merendeel van de installateurs gesloten was. Deze vielen dus af en degenen, die klantgericht wel bereikbaar waren, bleven over. Het maken van een keuze wordt dan een stuk eenvoudiger.

Minder gasverbruik, maar meer stroomverbruik
Wij hebben het nu enkele dagen gedaan zonder gas. Om het niet al te koud te hebben, staat een elektrische straalkachel te branden. Dat wat wij besparen aan gas, verbruiken wij nu meer aan elektriciteit. Dat blijkt ook uit de gegevens van de energieleverancier. Deze geeft aan dat wij de afgelopen dagen 4% meer elektriciteit hebben verbruikt en 8% minder gas.

Bye Bye Agpo Ferroli
Het was bijna grappig om de reacties van de installateurs te horen over ons huidig merk Agpo Ferroli. Wij hebben geluk gehad dat het apparaat bij ons 8,5 jaar heeft gewerkt en uiteindelijk stuk is gegaan terwijl we in huis waren. We waren er op tijd bij, want de bedrading was gedeeltelijk gesmolten. Andere mensen hebben minder geluk gehad met een veel kortere levensduur en enkelen zelfs brand tot gevolg.

Atag E325EC cv-ketel
Onze keuze is uiteindelijk gevallen op de Atag E325EC (zie afbeelding). Deze blijkt beste uit de test van de Consumentenbond te komen en is compact en zeer energiezuinig. Het levert in ieder geval 8 liter meer warm water per minuut dan onze huidige cv-ketel. Ook is deze reeds geschikt voor de nieuwe energiewetgeving, die in 2015 ingaat.

Aangezien wij twee badkamers hebben, had mijn man graag een cv-ketel gehad, die geschikt was om tegelijkertijd warm water te leveren aan twee badkamers. Het is echter op één hand te tellen is, dat dit nodig is. Daarom vond ik het niet waard om voor dit gemak een veel hogere aanschafprijs, meer installatiekosten en onderhoudskosten te betalen. Het is slechts een kwestie van rekening houden met elkaar.

Daarbij komt ook nog dat zo'n apparaat niet meer compact is, waardoor het passen en meten had geweest in de beschikbare ruimte. Het voordeel van zo'n ketel is wel dat warm water vrijwel direct beschikbaar is, in plaats van de kraan te moeten laten lopen eer het warm water komt. Water is echter vele malen goedkoper dan gas. Ik laat dus liever iets meer water stromen.

Installateur cv-ketel
Eén van de installateurs probeerde ons direct een nieuwe thermostaat aan te smeren. Deze hadden wij echter een jaar geleden pas vervangen. Zijn offerte kwam uit op zo'n € 2.000,- tot € 2.500,- inclusief cv-ketel en installatie, afhankelijk van de (installatie)situatie die hij zou aantreffen.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een installateur uit het dorp, die goed staat aangeschreven en ook nog een officiële ATAG dealer is. Wij hebben nu een onderdelengarantie van 10 jaar en op de RVS warmtewisselaar zelfs 15 jaar garantie. Hij berekent € 1.850,- inclusief btw voor de cv-ketel en installatie en verlengde 10 jaars-garantie en natuurlijk zonder thermostaat. De kosten van het service plus onderhoudsabonnement bedragen € 115,- inclusief btw per jaar, die ik overigens nog moet opnemen in mijn post reserveringen.

Maandag 5 januari 2014 komen ze de cv-ketel installeren. Heerlijk om straks niet meer te hoeven slepen met emmers warm water. In ieder geval weet ik nu wel hoe ik rigoureus kan bezuinigen als de nood echt hoog is. Gewoon de cv-ketel afsluiten. Het gasverbruik gaat dan drastisch omlaag en u hebt maar zo'n 7 liter per persoon water nodig om te 'douchen'. We hebben geen bad, maar het idee van badwater gezamenlijk te gebruiken vind ik toch echt te ver gaan.


1 opmerking:

  1. Deze ziet er netjes uit hoor. Ben al een geruime tijd aan het bedenken hoe dat ik het op een goedkope manier kan krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen