woensdag 18 februari 2015

Aandelen 2014 en goed begin 2015

Inmiddels zijn wij ons vierde jaar ingegaan, waarin wij beleggen in aandelen. Het jaar 2015 begint voorspoedig met een portefeuille, die op 4,7% ongerealiseerde winst staat. 

In 2014 hebben wij het echter niet zo goed gedaan als in 2013, waarin wij 9,32% winst hebben gerealiseerd met de aandelen op onze beleggersrekening. Het resultaat in 2014 bleef namelijk achter door twee gebeurtenissen.

In januari van 2014 hebben wij namelijk een tweedehands wagen gekocht. Een deel van het benodigde geld hebben wij onttrokken aan onze aandelenportefeuille. De verkleining van het te beleggen vermogen heeft effect gehad op het uiteindelijk in totaal te behalen resultaat.

Halverwege 2014 heb ik ook enkele maanden minder aandacht geschonken aan de aandelenportefeuille vanwege de heftige emotionele periode, die gepaard ging met de constatering, aanpak en het herstel van baarmoederhalskanker. Ik heb hierdoor de verkoop van enkele aandelen niet tijdig geprogrammeerd.

Desondanks kwam het uiteindelijk gerealiseerde resultaat in 2014 uit op 8,25%. Voor een leek op beleggersgebied ben ik tevreden hiermee. Ter vergelijking: de spaarrente in 2014 kwam namelijk neer op 1,5% in het begin van het jaar tot 1,25% aan het eind van het jaar. De gemiddelde inflatie in 2014 zat op 0,98%.

Eind 2014 hebben wij onze beleggingsstrategie veranderd. Dit komt allereerst doordat ons te beleggen vermogen is verkleind. Daarnaast gaat het momenteel niet zo hard met maandelijks geld hiervoor opzij te zetten, omdat wij al ons (spaar)geld nodig hebben om eventueel de auto van de zaak te kunnen overnemen.

Wij hebben uiteindelijk besloten om de te investeren bedragen te verkleinen naar ongeveer € 250,- tot € 500,-. Natuurlijk betekent dit wel relatief hogere kosten en lagere te behalen winsten in absolute bedragen. Ook ontvangen wij minder dividend door de kleinere aantallen aandelen. Het grote voordeel is echter, dat wij het risico spreiden door ons geld over meer bedrijven te verdelen. 

Bij een ongerealiseerde winst van 10% tot 25% zijn wij van plan winst te nemen en de aandelen van het desbetreffende bedrijf te verkopen. Dit hebben wij wat ruimer genomen, omdat wij zo de kosten weer enigszins proberen te drukken en het toch jammer is om te vroeg te verkopen wanneer het bedrijf nog goede vooruitzichten heeft. 

Inmiddels zijn wij anderhalve maand verder en ik heb al enkele aandelen verkocht en daarvoor nieuwe aangekocht. Ik merk dat ik het prettiger vind om met kleine bedragen te werken. Daardoor heb ik nu minder moeite met het bijkopen van aandelen wanneer wat ik al bezit in de plus staat. Alhoewel de gemiddelde prijs per aandeel stijgt, ontvang ik meer dividend, omdat ik meer aandelen bezit. Ook betaal ik bij verkoop van alle aandelen in één keer slechts eenmaal verkoopkosten. 

Ik ben benieuwd hoe deze beleggingsstrategie voor ons uitpakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten