maandag 9 februari 2015

Auto van de zaak overnemen?

Mijn man en ik hebben besloten om de auto van de zaak (VW Polo) over te nemen tegen boekwaarde wanneer ik mijn huidige werkgever verlaat voor een nieuwe baan. Nu is echter de vraag of ik deze auto blijf rijden of dat ik deze weer verkoop om een kleinere en goedkopere auto ervoor terug te kopen. Op deze manier houden wij nog een beetje geld in onze zak. Een tweede auto is nu eenmaal een grote kostenpost in onze begroting.

Het bedrag van € 9.000,- is financieel gezien nogal een aderlating. Met slechts de aanschaf ervan zijn we er nog niet. De auto moet ook nog worden verzekerd (€ 70,- per maand bij 0 schadevrije jaren). En dan hebben wij nog de wegenbelasting (€ 32,- per maand), de brandstofkosten (€ 114,- per maand - bij verbruik van 1:18,9 is 794 liter à € 1,719 nodig bij 15.000 km per jaar), het onderhoud en de afschrijving om rekening mee te houden.

Het maakt mij weinig uit waarin ik rijd. Aangezien de wagen voornamelijk bedoeld is voor woon/werkritten vind ik dat ik niet veel nodig heb. Mijn echtgenoot geeft de voorkeur eraan deze auto te blijven rijden. Zijns inziens is het een veilige en betrouwbare auto en weten we precies wat we eraan hebben. In deze staat kunnen wij de wagen zeker nog zo'n twaalf jaar rijden. 

Ik begrijp hem helemaal. Op de lange duur zijn we wat betreft aanschaf waarschijnlijk goedkoper uit doordat wij nu een goede aankoop doen. Als wij een andere, kleinere auto met lagere kosten kopen, is deze misschien toch eerder aan vervanging toe en heeft deze op een gegeven moment misschien wel meer onderhoud nodig. 

Emotioneel gezien ben ik al wel afstand aan het nemen van de Polo. In de loop van de jaren ben ik namelijk toch gewend geraakt aan de luxe uitvoering ervan. Toch zal het afhangen van waar ik kom te werken, het totale kostenplaatje en mijn toekomstige salaris wat wij precies gaan doen.

Wat zou u doen?

7 opmerkingen:

 1. Ik zou afwachten wat je nieuwe baan zou worden, en dan pas een beslissing nemen. Wellicht krijg je wel weer een nieuwe auto bij je nieuwe baan.

  Overigens moet die verzekering wel goedkoper kunnen, wij betaalden slechts de helft voor een all-risk verzekering bij een Yaris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was die verzekering bij 0 schadevrije jaren?

   Verwijderen
  2. Weet ik niet meer precies, maar dat zijn er hooguit 2 geweest. Voor de Yaris hebben we 2 jaar een andere auto gehad en verder niet.

   Verwijderen
 2. Heb je gereden in een lease-auto? Verzekeraars accepteren dan vaak ook een leaseverklaring die je ontvangt van de leasemaatschappij om de schadevrije jaren te bepalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik zal zeker niet nalaten hiernaar te informeren.

   Verwijderen
 3. € 200 per maand aan kosten tweede auto? Dan zou ik toch een baan zoeken op fietsafstand van huis, zeker gezien jullie aflosplannen. Scheelt je ook nog eens een avondje sporten. Samen al gauw € 2700 op jaarbasis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft inderdaad nogal wat financiële consequenties.

   Verwijderen