maandag 27 april 2015

Vervolg financiële opvoeding zoon

In de financiële opvoeding van zoonlief is de vervolgstap hem bewust te maken van het verhogen van zijn actieve en passieve 'inkomen'. Hij krijgt zakgeld, dat hij ziet als actief inkomen, oftewel inkomen waarvoor hij moet werken (af en toe helpen in huis). Deze storten wij op een betaalrekening, waarover hij rente ontvangt. Hij weet dat dit passief inkomen is, waarvoor hij geen werk hoeft te verrichten.

De eerste drie etappes van bewust om te gaan met geld hebben wij al geprobeerd duidelijk te maken (betaalrekening, boodschappen doen, financiële keuzes), maar nu is het tijd om hem ook de vierde stap te leren en dat is het vergroten van zijn inkomen.

 1. zijn zakgeld (werkinkomen), waarover hij spaarrente ontvangt op zijn bankrekening (passief inkomen)
 2. bijverdienen (werkinkomen)
 3. het verhogen van zijn zakgeld door structureel extra klussen in huis op zich te nemen (werkinkomen)
 4. zijn (spaar)geld beleggen in (waarde)aandelen waarover hij dividend ontvangt (passief inkomen)
Hij is inmiddels zelf tot de conclusie gekomen dat de spaarrente op zijn bankrekening niets voorstelt. Dit passief inkomen zet, met zijn 'inkomen', geen zoden aan de dijk. Om wat geld bij te verdienen heeft hij manlief laatst geholpen met het wassen van de auto. Daar werd zoonlief zo moe van, dat hij het wel even welletjes vond. Het helpt ook niet dat hij momenteel geen spaardoel heeft, waardoor de stimulans ontbreekt om bij te verdienen. 

Verder ziet hij nu de noodzaak niet ervan in om zijn zakgeld te verhogen, omdat hij goed kan rondkomen van zijn huidige zakgeld. Ik vind het goed, dat hij geen stress over geld ervaart, maar bestaat er zoiets als voldoende geld hebben? Persoonlijk vind ik hem nog te jong om dat te kunnen zeggen. Het is namelijk nog niet duidelijk waarvoor hij in de toekomst geld nodig zal hebben. Zo is voor het kopen van een huis tegenwoordig eigen kapitaal nodig. 

Tenslotte is er nog een laatste etappe, die wij bij hem willen introduceren: het beleggen van zijn spaargeld. Wij sparen elk jaar € 600,- per kind. Gezien de lage spaarrentes en zijn jonge leeftijd kunnen wij natuurlijk ook zijn spaargeld gaan beleggen. In plaats van het geld te parkeren op een spaarrekening kopen wij van het spaargeld aandelen. Dit kunnen ETF's of beleggingsfonden zijn of Europese blue-chips (grote beursgenoteerde Europese ondernemingen), die allemaal dividend uitkeren. Het dividend is vaak hoger dan de huidige spaarrentes. 

De mail om een beleggingsrekening voor hem te openen is inmiddels verstuurd en ik wacht op antwoord.

2 opmerkingen:

 1. "Het helpt ook niet dat hij momenteel geen spaardoel heeft, waardoor de stimulans ontbreekt om bij te verdienen." Fantastisch, je zoon is nu al financieel onafhankelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kunnen wij het inderdaad ook bekijken! Ik zal het meenemen in zijn 'lessen'. Thanks!

   Verwijderen