vrijdag 11 september 2015

Hoeveel mag een hobby kosten?

Vandaag heb ik mijn eerste salsa dansles en ik moet voor aanvang € 110,- contant betalen voor 12 lessen. Met de parkeerkosten van zo'n € 5,- per keer geef ik in totaal € 170,- uit. Ik heb geen idee of dat duur is voor een hobby. Misschien moet ik het zien vanuit wat het mij oplevert: de investering en hoeveel plezier ik eraan beleef. Dit is een ietwat onwennige invalshoek, want moet een hobby daadwerkelijk iets opleveren? Toch beginnen we een hobby om een bepaalde reden; het verzetten van onze gedachten, de opwinding, het vergroten van kennis, bezig zijn met de handen, mensen of dieren. We halen toch iets eruit als wij ons doel bereiken en daaraan plezier beleven?

Het aantal en soort hobby's loopt enorm uiteen. En bij elke hobby kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. Bij de ene hobby zijn nauwelijks kosten verbonden, terwijl de andere hobby een aanslag op de portemonnee kan plegen. 

Afhankelijk van de hobby hebt u te maken met materialen, instrumenten, boeken, cursussen, workshops, netwerkbijeenkomsten of beurzen. En bij de ene hobby is gemakkelijk aan materialen en informatie te komen, terwijl het bij andere het zoeken is naar een naald in een hooiberg.

En dan zijn er heel veel hobby's die alleen maar geld kosten en slechts enkelen, die geld opleveren. Maar wat maakt geld nou uit? In basis gaat het erom dat we er plezier aan beleven, toch? 

Voor de hobby van mijn man (opknappen van motoren) zijn wij heel ver gegaan. Toen wij op zoek waren naar een nieuwe woning hebben wij alleen gekeken naar woningen met garage. En dan hebben wij nog extra kosten gehad om de boel extra te isoleren en aan aanpassingen aan het electriciteitsnetwerk van het huis (krachtstroom). Tot slot is er nog de extra elektriciteit, die hij hiervoor verbruikt voor monteerwerk en verwarming. Inmiddels heeft hij een hele hoop verzameld, die bij verkoop weer geld opleveren.

Met de danslessen heb ik z'n drie maanden plezier van € 170,-. De afgelopen jaren heb ik voor mijn plezier alleen twee keer een abonnement genomen op een kooktijdschrift, die ik zelfs met korting heb aangeschaft. Ik was toen € 25,- kwijt voor 10 maanden plezier. Gezien vanuit investering en hoe lang plezier ik eraan beleef, lijkt het tijdschrift een betere investering te zijn. Het gebeurt echter te weinig, dat ik een gerecht uit het tijdschrift uitkies om te koken. De danslessen heb ik echter nodig om te dansen tijdens salsa dansfeesten, die regelmatig worden georganiseerd. Op de lange termijn heb ik dus toch meer aan mijn danslessen.

Hoeveel geeft u uit aan uw hobby?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten