woensdag 13 juli 2016

Boodschappen te wijzigen in begroting

Met grote tegenzin heb ik me weer eens verdiept in onze uitgaven voor boodschappen. Het is absoluut niet mijn favoriete onderwerp. We zitten namelijk altijd boven ons gebudgetteerde bedrag van € 525,-. Dat komt doordat lekker eten hoog op onze prioriteitenlijst staat. Of ons budget voor de boodschappen in een gezin van vier reëel is? In ons geval niet. Ik moet echter een stok achter de deur hebben om te voorkomen dat het al helemaal de spuigaten uitloopt.
 

Van januari  tot en met juni 2016 zit ik al op gemiddeld per maand € 690,- aan boodschappen. Dat is 30% meer dan gebudgetteerd! Tja, en nu? Onze levenswijze dwingt mij toch om het maandbedrag te verhogen naar € 600,-. 

Hoe komt het toch dat wij teveel geld eraan uitgeven?
 • Manlief werkt de laatste tijd steeds vaker thuis. Daar ben ik blij mee, want dat betekent minder brandstofkosten. Aan de andere kant zijn we sneller door onze koffie, brood en beleg heen.
 • Daarnaast worden de kinderen groter. Dat is duidelijk te merken aan het fruit, brood en drank, die niet aan te slepen zijn. 
 • Regelmatig doe ik boodschappen bij de toko. Veel van de producten zijn geïmporteerd en daarmee toch duurder dan gewone boodschappen.
 • Ik kook waarin ik op dat moment trek heb in plaats van te kijken wat er in de aanbieding is.
 • Manlief en ik houden van pittig eten. Daarom maak ik speciaal voor de kinderen een aparte maaltijd.
 • Door de hectiek in ons leven doe ik nu uit gemak veel vaker boodschappen bij de duurdere supermarkt. Deze zit namelijk het meest dicht bij ons in de buurt. Dit is heel duidelijk te zien aan de 5 zegelboekjes, die ik nu al vol heb. Normaliter bereik ik dit aantal pas in november.
 • Verder weet de familie ons steeds vaker te vinden. Niet alleen mijn ouders en schoonouders, maar nu ook andere familieleden. Als ze op bezoek komen, blijven ze minimaal één nacht overnachten. Dit betekent dus aankopen voor het avondeten én een gezellig avondje met hapjes én een ontbijt voor minimaal twee volwassenen extra. Regelmatig zelfs ook nog met een lunch erbij. Dit is dan ook de grootste boosdoener dat wij boven ons boodschappenbudget uitkomen.

Mijn boodschappenfocus de komende maanden ligt op het gebruikmaken van een booschappenlijstje, creatief koken met goedkope (in de aanbieding zijnde) producten, koken voor meerdere dagen, zo min mogelijk naar de dure supermarkt, goede aanbiedingen (minimaal 50% korting) niet laten liggen en last but not least: regelmatig uit de voorraadkast eten.
 
We hebben nog een half jaar te gaan voordat ik de eindbalans kan opmaken. Ik ben al blij als wij het huidige gemiddelde van € 690,- naar beneden kunnen bijstellen als wij de komende maanden erin slagen om rond het initieel gebudgetteerde bedrag van € 525,- te zitten.

Na deze schop onder m'n kont, ga ik de uitdaging weer eens aan.
 

2 opmerkingen:

 1. Gooi je voedsel wel (bereid of over de datum)?

  Zo niet dan koop je wellicht, in de ogen van anderen, "duur" voedsel.

  Maar niet te veel.

  Eigenlijk is dat het enige echte criterium....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk eten we alles wat we bereiden wel op. Wij gooien bijna geen eten weg. In de voorraadkast staan ook voornamelijk producten, die lang houdbaar zijn. Ook daarvan kan ik niet echt zeggen dat wij veel van die producten weggooien.

   Verwijderen