vrijdag 23 november 2018

Kosten twee auto's

Een auto is één van de slechtste investeringen, die er bestaan, wordt er gezegd. Het ligt er eigenlijk nog maar net aan hoe wij dit bekijken.

Sinds juli 2015 hebben wij twee auto's in het bezit. Dat is dus inmiddels een jaar geleden. Het wordt eens tijd om de kosten hiervan weer eens onder de loep te nemen om te kijken of onze begroting nog moet worden aangepast.

Ondanks dat ze veel geld kosten en het milieu belasten, hebben wij er veel plezier van. Wij gebruiken het om naar ons werk te komen, boodschappen te doen, voor uitjes, vakantie en familiebezoek. Daarnaast scheelt het ons veel tijd om niet met het openbaar vervoer te moeten reizen. Het maakt ons leven er een stuk gemakkelijker op.

De auto van manlief kostte ons in 2014 zo’n € 430,- per maand. Hierin zit de autoverzekering, de motorrijtuigenbelasting, het onderhoud en de brandstofkosten, maar is exclusief de afschrijving. De wagen wordt tenslotte minder waard en als wij het goed willen doen, zetten wij het bedrag dat de wagen minder waard wordt opzij, zodat wij deze over enkele jaren kunnen vervangen.

Twee auto’s kosten ons nu maar liefst € 715,- per maand, exclusief afschrijving. Kanttekening hierbij is wel dat de Volvo S60 van februari 2008 is, een nieuwwaarde heeft van meer dan € 42.000,- en op diesel rijdt. De Volkswagen Polo rijdt op benzine en is van juli 2011 met een nieuwwaarde van bijna € 22.000,-. Dit zijn dus relatief dure c.q. nieuwe wagens wat betreft belasting, om te verzekeren en te onderhouden.

Wat een bedragen, nietwaar? Als wij een auto minder nodig hadden, dan zouden wij het direct met een auto minder doen. Wat besparen wij dan een berg geld! Wat manlief betreft is het overigens geen optie om goedkopere wagens te rijden aangezien hij veel waarde hecht aan veiligheid en comfort. En gezien het aantal kilometers dat wij rijden, ben ik het helemaal met hem eens.

In onze begroting heb ik alleen de bedragen voor brandstof (ik rijd meer dan verwacht) en het onderhoud (het onderhoud aan de Volvo valt hoger uit dan gedacht) moeten verhogen met in totaal zo'n € 100,-.

Gelukkig ontvang ik een royale reiskostenvergoeding van zo’n € 595,- netto per maand. Wat ik echter compleet over het hoofd heb gezien, is dat manlief ook een reiskostenvergoeding ontvangt. Hij heeft ervoor gekozen om deze pas aan het eind van het jaar te laten uitkeren, omdat hij dan fiscaal gunstiger uit is. Zijn vergoeding bedraagt zo’n € 125,- netto per maand.

Dat betekent dat wij € 5,- meer ontvangen, dan dat beide wagens ons kosten! Wat een mazzel hebben wij toch. Alhoewel het niet veel is, gaat dit natuurlijk direct in de reserveringspot om de auto’s te zijner tijd te kunnen vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten