maandag 18 juli 2016

Wel of niet onder water?

Of onze woning onder water staat, is blijkbaar afhankelijk van welke waarde we als basis aanhouden. Tot nu toe ben ik uitgegaan van de WOZ-waarde van de woning, omdat deze elk jaar door de gemeente wordt vastgesteld. Na onze laatste extra aflossing op onze hypotheek kwam ik bij het raadplegen van onze online hypotheekdossier een heel interessant gegeven tegen: de marktwaarde.
Volgens Vereniging Eigen Huis is de WOZ-waarde de geschatte marktwaarde op de waardepeildatum. Voor 2016 is de waardepeildatum 1 januari 2015. De gemeente baseert de waarde van de woning onder meer op de ligging, inhouds- en oppervlaktegegevens.

Dit jaar zit de WOZ-waarde van onze woning op € 330.000,-. De hypotheekverstrekker gaat echter uit van een marktwaarde van maar liefst € 435.000,-. Er zit dus meer dan een ton verschil tussen deze waardes.

Hierdoor zit er dus ook verschil in of ons huis nu wel of niet onder water staat. Uitgaande van de WOZ-waarde zit ons huis zo'n € 25.500,- onder water, wat al een hele verbetering is ten opzichte van de aanvankelijk berekende € 67.000,- en vervolgens € 56.000,-. Dit is te verklaren door de combinatie van aflossen, een verhoging in de WOZ-waarde en groei in onze beleggingsverzekeringsportefeuille.
Echter, als wij uitgaan van de door de hypotheekverstrekker vermelde marktwaarde van de woning, blijken wij al zelfs een overwaarde op de woning te hebben van € 79.500,-.
Van welke waarde moeten wij nu uitgaan? Bij verkoop van de woning lijkt de marktwaarde mij meer van belang.

2 opmerkingen:

 1. achja, iedereen hanteert andere definities. Sommigen beschouwen het opgebouwde bedrag in de spaarhypotheek niet als "afgelost". Om maar te zwijgen over het verschil tussen bruto en netto hypotheekrente.
  Mijn vuistregel is dat ik mezelf zo minder mogelijk voor de gek wil houden door niet te rooskleurige cijers te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk: we moeten onszelf niet voor de gek houden. Toevallig staat het huis naast ons te koop. We wachten dus af tegen welke waarde deze wordt verkocht.

   Verwijderen